Forumul Smart Village este cel mai mare eveniment anual dedicat comunitatilor rurale. Este o platforma unica de comunicare si afaceri, reunind primari, viceprimari, consilieri, administratori public, arhitecti, mediul de afaceri, investitori, dar si politicieni si membrii ai parlamentului. De asemenea reprezentanti ai clusterelor, GAL-urilor (Grupuri de Actiune Locala), experti din agricultura si alte domenii, asociatii profesionale si reprezentanti ai mediului universitar si academic. Promovam politici de dezvoltare si schimbul de bune practici.

Sub titlul ÔÇ×Cum ne transform─âm localitatea ├«ntr-un Smart Village?ÔÇŁ, dezbaterile din acest an se axeaza pe capacitatea programelor UE, cele nationale si regionale de a sprijini comunitatile locale cu masuri practice si politici publice care vizeaza investitiile in zone mai atractive, in zone ecologice si in infrastructura digitala. In acest sens, noua politica de coeziune si noua generatie de programe UE pentru 2021-2027, precum si instrumentele financiare ale UE vor fi cheia dezvoltarii comunitatilor inteligente. Un aport substantial il au de asemenea Ministerul Dezvolt─ârii, Lucr─ârilor Publice ╚Öi Administra╚Ťiei; Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale; Ministerul Cercet─ârii, Inov─ârii ┼či Digitaliz─ârii; Ministerul Mediului; Ministerul Educatiei; Ministerul Familiei, Tineretului ╚Öi Egalit─â╚Ťii de ╚śanse; Ministerul Investi╚Ťiilor ╚Öi Proiectelor Europene.

Pentru sustinerea proiectelor lor de investitii, localitatile urbane, dar si cele rurale au ca principala sursa de finantare aceste fondurile externe nerambursabile, impreuna cu cofinantarea nationala aferenta.

Principala problema a localitatilor urbane cu statut de orase este aceea ca s-a inregistrat o scadere brusca a veniturilor proprii incasate la bugetele locale si implicit a capacitatii financiare de implementare a proiectelor cu finantare din fonduri externe nerambursabile, existand riscul ca acestea sa fie blocate. Pentru a asigura continuitatea proiectelor ce pot fi derulate in perioada de programare 2021-2027, am organizat editia II-a a Forumului Smart Village care sa pregateasca un portofoliu de proiecte a caror implementare sa poata incepe in 2022. Aceste masuri sunt necesare ca urmare a finalizarii PNRR avand in vedere si adoptarea programelor operationale aferente perioadei de programare 2021-2027. De asemenea, venim in sprijunul factorilor de decizie din mediul rural cu o serie de cursuri aplicate sustinute de experti in urbanism si managementul infrastructurilor rurale.

 

Forumul Smart Village serveste de asemenea ca un spatiu pentru promovarea dezbaterilor privind finantarea si colaborarea intre sectorul public si cel privat, dar si pentru incurajarea interactiunii profesionale (business networking) si celei sociale (social networking), si pentru incurajarea voluntariatului.

Editiile Smart Village sunt oaze de inteligenta, dar si momente unice de distractie. Impreuna consolidam relatiile dintre noi in cadrul Gala Dinner sau Gala Primarului, unde petrecem, organizam evenimente festive, berbecut, degustare de vinuri, momente muzicale s.a. Deci, veniti alaturi de noi in comunitatea Smart Village?