Rovana PLUMB

O viziune pana in 2040 pentru zonele rurale ale UE – Catre zone rurale mai puternice, conectate, resiliente si prospere

 

D-na Rovana Plumb este Europarlamentar

Dragos-Horia BUHOCIU

Impactul investitiilor gestionate de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor publice si Administratiei prin Planul National de Redresare si Rezilienta asupra economiei, turismului si mediului

 

„Uniunea Europeana a decis sa infiinteze un instrument financiar temporar – #NextGenerationEU, in valoare de 750 de miliarde euro, separat de bugetul pe termen lung al UE, Cadrul Financiar Multianual (CFM), pentru perioada 2021-2027. Scopul principal al acestuia este sa ofere sprijin statelor membre pentru a face fata provocarilor generate de Criza Covid19 si consecintele sale economice.
Mecanismul de redresare si rezilienta (MRR) este pilonul principal al #NextGenerationEU si are alocat un buget total de 672,5 miliarde euro.
Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) se refera la un pachet coerent de investitii publice si reforme propuse in baza Recomandarilor Specifice de tara 2019-2020. Aceste reforme si proiecte de investitii publice trebuie puse in aplicare pana in 2026.

PNRR are la baza 6 piloni principali:
1. tranzitia spre o economie verde;
2. transformarea digitala;
3. cresterea economica inteligenta, sustenabila si incluziva;
4. coeziunea sociala si teritoriala;
5. sanatate si rezilienta institutionala;
6. copii, tineri, educatie si competente
.

Pentru PNRR, Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administraţiei (MDLPA) gestioneaza doua componente proprii: Componenta 5 – Valul Renovarii si Componenta 10 – Fondul local, dar a preluat si alte doua componente, respectiv Componenta 11 – Turism si cultura (Investitia 3. Instituirea Centrului National de Coordonare Velo si Investitia 4. Implementarea a 3.000 km de piste pentru biciclete) si Componenta 15 – Educatie (Investitia 1. Construirea, echiparea si operationalizarea a 110 crese)
Tintele MDLPA, prin intermediul Directiei Generale Implementare PNRR sunt:
efect de multiplicare in economia tarii prin investitiile implementate ca si coordonator de reforme si investitii;
efect pozitiv asupra climei si mediului, cresterea sustenabila;
efect multiplicator in turismul intern.”

 

D-ul Dragos-Horia Buhociu este Director General in Ministerul Dezvoltarii – Directia Generala Implementare PNRR

 

Beniamin STOICA-FUCHS

Reforme si investitii pentru dezvoltare rurala durabila, in contextul planului national de redresare si rezilienta

 

„Prin prezentarea noastra vom incerca sa evidentiem importanta reformelor si investitiilor realizate de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, inclusiv prin Planul Naţional de Redresare si Rezilienţa (PNRR), pentru administratiile publice locale, precum si stadiul implementarii acestora.
Prin Componenta 5 – Valul Renovarii, ne propunem simplificarea si actualizarea cadrului normativ actual din domeniul constructiilor si sprijinim implementarea de investitii axate pe tranzitia fondului construit spre cladiri verzi si reziliente.

Prin Componenta 10 – Fondul Local, cream cadrul necesar pentru dezvoltarea mobilitatii durabile, pentru transformare rurala sustenabila si pentru imbunatatirea calitatii locuirii. De asemenea, prin revizuirea sistemului de planificare teritoriala si digitalizarea documentatiilor de amenajarea teritoriului si de urbanism, ne propunem eficientizarea procesului de emitere a certificatelor de urbanism si de autorizare a constructiilor.

Asigurarea cadrului necesar pentru dezvoltarea durabila a localitatilor din Romania prin investitii in infrastructura locala reprezinta o prioritate pentru minister. In contextul PNRR, suportul financiar acordat pentru investitiile de la nivel local este axat in mod special pe dezvoltarea unei infrastructuri ecologice, digitale, sustenabile si reziliente.”

 

D-ul Beniamin Stoica Fuchs este Consilier evaluare, examinare la Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei

 

Christina LEUCUTA

Smart Village si Ecosisteme de inovare

 

„Satele inteligente sunt o componenta a ecosistemelor regionale de inovare, impreuna cu alte structuri asociative cum ar fi clusterele inovative, centrele de inovare digitala etc. In vederea implementarii strategiei regionale de dezvoltare/inovare/specializare inteligenta este necesara o abordare participativa (proces de co-creare) pentru gasirea unor solutii inteligente care sa imbunatateasca viata locuitorilor si sa dezvolte colaborarea sat-oras pentru o dezvoltare durabila. Forumul este un bun prilej pentru a afla cum transformarea digitala, economia verde, traditiile creative locale, dezvoltarea antreprenoriatului etc pot contribui la crearea unor sate inteligente.”

D-na Christina Leucuta este consultant Clustero – „Asociatia Clusterelor din Romania”

 

Iulian-Vasile POPESCU

Oportunitati de finantare, bune practici si scalarea unor modele de succes la nivel local

 

D-ul Iulian-Vasile Popescu este Secretar de stat la Ministerul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii

 

Costin LIANU

Tranzitia verde si digitala pentru zonele rurale. Oportunitati si solutii ale satului inteligent. Viitorul începe acum!

 

„Localitatile rurale vor fi locul in care se vor produce transformari profunde intr-un context national si global in care tranzitia spre modele sustenabile este inevitabila si chiar o forma de supravietuire a unei planete cu resursele pe cale de epuizare.
Dincolo de acest semnal de alarma prezentarea doreste sa prezinte oportunitatile si solutiile sustenabilitatii rurale din perspectiva tranzitiei verzi, pe baza unei experiente internationale in domeniu. Zonele rurale au avantaje nebanuite fata de zonele urbane.
Inter-Bio si USH Pro Business apartin unei eco sistem inovativ dedicat acestor oportunitati.”

Dl. Costin Lianu este presedintele „Inter Bio„, director general „USH Pro Business„, coordonator centrele de inovare digitala „Wallachia eHub” si „Smart eHub”

 

Madalina-Teodora ANDREI

Conceptul Smart Village in paradigma europeana

 

Incepand din anul 2016, in cadrul Uniunii Europene, s-a lansat conceptul de smart village sub denumirea “O viata mai buna in zonele rurale” in Declaratia de la Cork, Irlanda.
Satul inteligent este un concept relativ nou in cadrul procesului de elaborare a politicilor UE. Conceptul emergent de sat inteligent se refera la zonele si comunitatile rurale care se bazeaza pe punctele forte si resursele lor existente, precum si pe dezvoltarea de noi oportunitati. Conceptul implica participarea populatiei locale la imbunatatirea conditiilor economice, sociale sau de mediu, cooperarea cu alte comunitati, inovarea sociala si dezvoltarea de strategii de sate inteligente.

Tehnologiile digitale pot fi aplicate la multe aspecte ale vietii si muncii in zonele rurale. Conceptul de sat inteligent sugereaza, de asemenea, adoptarea de solutii inteligente atât in sectorul public, cat si in cel privat, intr-o gama larga de domenii de politica, cum ar fi imbunatatirea accesului la servicii, dezvoltarea lanturilor scurte de aprovizionare cu alimente si dezvoltarea surselor de energie regenerabila. Conceptul de sat inteligent castiga teren pe agenda de dezvoltare rurala, coincizand cu reforma in curs a politicii agricole comune (PAC).

Domeniile smart village sunt: sanatate; educatie; economie; mediu/dezvoltare durabila – apa, aer, sol, salubritate; digitizare/digitalizare/transformare digitala; energie regenerabila; alimentatie; constientizare si implicare civica; buna guvernanta.

D-na Madalina-Teodora Andrei este Consilier evaluare, examinare laMinisterul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei

 

Furdu CONSTANTIN

Infrastructuri Urbane Inteligente. TEHNOLOGII CARE VOR SCHIMBA FERMIERII SI AGRICULTURA

 

Tehnologii care vor schimba agricultura si fermierii. Cum ne indreptam spre agricultura de precizie?

Prin agricultura de precizie intelegem utilizarea in teren a tehnologiilor inteligente care culeg si analizeaza date, in scopul furnizarii de solutii catre fermier. Principalele beneficii ale utilizarii lor sunt controlul proceselor de la distanta, eficienta culturilor si reducerea costurilor. Modul in care gestionam campurile si culturile agricole devine din ce in ce mai diferit fata de sistemul traditional. Acest sistem de management contribuie la dezvoltarea agriculturii durabile si rezolvarea unor probleme specifice actualelor conditii de climatice si de mediu.

La Forumul Smart Village vom prezenta principalele tehnologii care vor contribui la agricultura viitorului, precum senzori, drone, sisteme GPS sau roboti, tehnologii care exista deja pe piata si care pot fi o solutie la lipsa fortei de munca.

D-ul Furdu Constantin este expert Smart City – Infrastructuri Urbane Inteligente

 

Irina Gabriela RADULESCU

Digitalizarea si tranzitia verde, rolul centrelor de inovare digitala in conceptul de twin transition, verde si digitala, solutii si servicii

 

Digitalizarea nu este un scop in sine si transformarea digitala trebuie sa fie in slujba tranzitiei verzi si a sustenabilitatii. Zonele rurale dispun de un potential imens in domeniul digitalizarii verzi iar centrele de digitalizare pot sa le ajute. Exista oferta regionala in acest sens si centre de sprijin care va pot orienta pașii in viitor.
Vom explora impreuna si teme privind smart city, smart grid si smart agriculture.
Walachia eHub si SmareHub sunt centre de digitalizare cu solutii concrete.”

La final vom face si o scurta prezentare: „CO2 offset credits for farmers and cooperatives, an efficient method of developing agroecology”

D-na Irina Gabriela Radulescu este decan al Facultatii de Stiinte Economice, Universitatea Petrol-Gaze din Ploiesti, manager clusterele „Danube Engineering Hub„, „Bio Concept Valea Prahovei” si „Wallachia eHub

 

Ioan NEGOITA

Instalatie de cracare termica a deseurilor de cauciuc sau de plastic

 

„Aceasta instalatie transforma in mod ecologic si foarte eficient economic, deseurile de cauciuc sau cele de plastic intr-un amestec de hidrocarburi lichide, din care, prin distilarea ulterioara in rafinarii, se obtin carburanti identici cu cei obtinuti din petrolul brut. Procesul nostru tehnologic de cracare termica se desfasoara intr-un circuit industrial inchis etans si anaerob, neexistand nici un contact cu atmosfera, ceea ce inlatura orice forma de poluare a aerului, apei sau solului.

Solutia prezentata la Forumul Smart Village reprezenta cea mai ecologica forma de eliminare a deseurilor cu recuperarea si valorificarea maxima a materiilor prime din care au fost fabricate initial deseurile.”

D-ul Ioan Negoita este Director Dezvoltare la SC Reaktostar

 

Iuliana Mirela BALTES

Solutii inteligente pentru comunitate

Schimbarile survenite in plan politic international precum si dezvoltarea tehnologiilor inteligente, impun cetatenilor si autoritatilor publice luarea de masuri de adaptare rapida. In cadrul Forumului Smart Village Editia a-II-a, ne propunem sa analizam cum solutiile actuale ajuta la modernizarea sistemului.

Alaturi de specialisti din domeniu, vom discuta impactul digitalizarii in sistemul de ingrijire rurala, modele de ingrijire a pacientilor si cum pot fi ele sustinute in zonele indepartate. Vom incerca sa aflam cum poate contribui telemedicina la reforma in sanatate.

– Pe perioada Forumului, pentru participanti vom oferi acces on-line la clipuri video de la specialisti in sanatate care vor prezenta informatii pretioase din domeniul Smart Medical.
– Deci, din confortul hotelului sau de pe plaja vom fi in contact cu informatia si expertiza la cel mai inalt nivel.

Vom avea informatii si prezentari video de la furnizori de tehnologie, proiecte implementate, sfaturi si solutii din sfera ingrijirii, imbatranirii active si viata echilibrata.

Datorita implicarii unui numar tot mai mare de persoane interesate, Forumul Smart Village este organizat intr-un format nou! Evenimentele noastre se desfasoara fizic la Jupiter, iar medici si furnizori de solutii ne vor oferi materiale video dedicate acestui eveniment, ce vor putea fi vizualizate online pe canalele media dedicate evenimentului. Accesul va fi gratuit pentru participantii la Forum!”

D-na Iuliana Mirela Baltes este director adjunct al Complexului Multifunctional Caraiman

 

Cezar CALEAP

Cresterea eficienței energetice in cladiri administrative și finantari europene 2022 – 2027

 

Noul concept al dezvoltarii durabile din mediul rural determina o abordare diferita de cea clasica, cu care suntem obisnuiti, atunci cand este vorba de o cladire administrativa in Smart Village.
In prezent orice cladire trebuie considerata ca un organism intr-o evolutie continua, care in timp trebuie tratat, reabilitat si modernizat pentru a corespunde exigentelor stabilite de utilizator intr-o anumita etapa de viata si activitate.
De mare actualitate sunt analizele tehnice si interventiile efective legate de masurile catre economia de energie in conditiile asigurarii unor conditii de confort corespunzatoare. Astfel ca se realizeaza doua obiective importante ale dezvoltarii durabile: economia de resurse primare necesare in procesul de incalzire – racire pentru constructiile vechi sau noi si reducerea emisiilor poluante in mediul inconjurator.
Eficientizarea energetica a cladirilor reprezinta o prioritate de prim rang mai ales in conjunctura actuala a crizei economice si energetice prin care trecem, factori de stress generati din plin de anii recenti in pandemie si prezentul razboi din Ucraina.

D-ul Cezar Caleap este presedintele „Asociatiei profesionale pentru EXCELENTA constructiva si EFICIENTA energetica” din Romania

 

Luoana Florentina PASCU

Servicii si solutii de mediu dezvoltate de INCD ECOIND pentru cresterea sustenabila a localitatilor urbane si rurale din Romania

 

„Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Industriala (INCD ECOIND) este unicul institut la nivel national care are o abordare globala a problemelor de ecologie industriala, directiile principale de actiune constituindu-se intr-un ciclu de activitati de cercetare, dezvoltare, asistenta tehnica si consultanta. Profilul de activitate al institutului, adaptat permanent cerintelor pietii si mediului de afaceri, cupride in esenta servicii si solutii de mediu de tipul cercetare avansata si aplicativa, preponderent experimentala, destinata in special controlului, evaluarii, prevenirii, reducerii si combaterii poluarii industriale. Prezentarea are ca scop identificarea corelatiilor dintre posibilitatile de crestere sustenabila a localitatilor urbane si rurale si serviciile si solutiile de mediu oferite de INCD ECOIND.

 

D-na Luoana Florentina Pascu este Director General al Institutului National de Cercetare – Dezvoltare pentru Ecologie Industriala

 

Victor CATAVEI

Programele de finantare comunitara; Planul National de Redresare si Rezilienta

– Solutia de Dezvoltare Locala si Regionala

 

„Structurarea unor programe de finantare axate pe oiective concrete si caracterizate printr-un mecanism eficient de accesare a finantarilor nerambursabile reprezinta o oportunitate majora pentru dezvoltarea locala si regionala.

In perioada urmatoare, respectiv pe termen scurt si mediu, sunt in perioada de planificare si operationalizare programe de finantare foarte diverse, cum ar fi Programul Operational Regional 2021-2027, Programul Operational Dezvoltare Durabila (PODD), Programul Operational Educatie si Ocupare (POEO), Programul Operational Sanatate (POS), Programul Operational Crestere Inteligenta, Digitalizare si Instrumente Financiare
(POCIDIF), Programul Operaţional Incluziune si Demnitate Sociala (POIDS).

La aceste programe de finantare se adauga Planul National de Redresare Rezilienta (PNRR).”

 

D-ul Victor Catavei este consultant expert realizare proiecte de finantare la Consult Investment (companie cu activitate nationala)

 

Cristina DRAGHICIU

SmartRural – dezvoltarea comunitatilor cu ajutorul GAL

Bunastarea ca parte a atractivitatii zonei rurale

 

„Zonele rurale sunt atractive, dar locuitorii trebuie sa poata conta pe existenta serviciilor de baza.
Prin abordarea LEADER se încearca reducerea decalajului rural – urban, prin implementarea de proiecte ce vin ca raspuns direct la nevoile comunitatii.
Grupurile de Actiune Locala prin implementarea proiectelor inovative sustin dezvoltarea inteligenta a spatiului rural și mic urban.”

 

D-na Cristina Draghiciu este Manager Grup de Actiune Locala Inima Giurgiului – Tara Neajlovului si a Calnistei

 

Gabriel PAUN

Sisteme ionice Stafor si sistemele fotovoltaice – o investitie inteligenta

 

„Eficienta Sistemelor de Incalzire prin Ionizare STAFOR si instalarea unui Sistem Fotovoltaic, ne poate pune in fata unei situatii mult dorite – INCALZIRE GRATUITA.

Casele eficiente energetic sunt o certitudine si din acest motiv, Sistemele Ionice STAFOR reprezinta solutia dorita de cei ce investesc in confort si isi doresc facturi diminuate pentru caldura si Apa Calda Menajera pentru care livram Sistemele Termodinamice.

Putem sa incalzim garsoniere, apartamente, case foarte mari de pana la 1000 de mp si orice suprafata la, scoli, institutii, pensiuni, hoteluri sau hale industriale.

Consumand intre 0.5Kw si 1Kw livram intre 100 si 500 de litri de Apa Calda Menajera la 55 de grade Celsius, cu Sistemele Termodinamice STAFOR DHW si TDHW. Acestea sunt formate din unitatea interna (boiler plus pompa de caldura) si unitatea externa (panoul termodinamic) care functioneaza perfect, indiferent de vreme.

Va rugam sa urmariti www.stafor.ro si www.incalzire-pardoseala.com pentru mai multe informatii.”

 

D-ul Gabriel Paun este Director General al Jovis 98 Trading SRL

 

Catalin BLAJ

Analiza si gestionarea comunitatilor utilizand tehnologii de ultima generatie

 

„Utilizarea algoritmilor de inteligenta artificiala și a imaginilor satelitare pentru analiza factorilor de risc din cadrul unei comunitati. Prezicerea indicatorilor de dezvoltare si clusterizarea datelor pentru o gestionare mai eficienta a resurselor.”

 

Mihai ARON

Provocari ale satului romanesc in contextul schimbarilor climatice. Masuri SMART

 

„In satul romanesc se inregistreaza in ultimii treizeci de ani, o serie de schimbari semnificative de natura demografica, sociala, in structura economica si organizatorica, care induc la nevoia de schimbare a viziunii pentru viitorul spatiului rural.

Evaluarea oportunitatilor si provocarilor ce caracterizeaza Romania rurala este primul pas in elaborarea acestei noi viziuni si reprezinta obiectivul central al acestei lucrari pornind de la o situatia de fapt pana la utilizarea conceptului de Smart Village in rezolvarea neajunsurilor din rural.”

 

D-ul Mihai Aron este Expert pe fonduri europene/agricultura

 

Andrei MEZDREA

Riscurile asociate proiectului privind cheltuielile eligibile

 

Cheltuielile eligibile reprezinta costurile aferente achizitiei de bunuri si servicii, dar si prestarii de lucrari de constructii, pe care solicitantul de fonduri nerambursabile le include in bugetul investitiei sale si solicita decontarea lor totala sau partiala, in conformitate cu prevederile ghidului solicitantului.

Pentru a fi considerate eligibile, cheltuielile estimate de catre solicitantul defonduri nerambursabile trebuie sa indeplineasca simultan mai multe conditii:
– sa fie necesare realizarii investitiei;
– sa fie estimate in conditii de piata, pe baza unor oferte financiare si tehnice (in cazul bunurilor si serviciilor) sau pe baza unor devize (in cazul lucrarilor deconstructii);
– sa fie efectiv realizate dupa data aprobarii proiectului si semnarii contractuluide finantare;
– sa fie platite in etapa de implementare a proiectului, cu respectarea prevederilor ghidului solicitantului;
– sa fie incluse in contabilitatea beneficiarului de fonduri nerambursabile;
– sa se regaseasca in lista cheltuielilor eligibile din cadrul ghidului solicitantului.”

 

D-ul Andrei MEZDREA este Auditor public intern

 

Miki TOADER

Vederea si rolul sau vital in evolutia persoanei

 

„Ochii au mai mult de 2 milioane de parti componente situindu-se pe locul secund in topul celor mai importante organe ale corpului uman, primul loc fiind ocupat de creier.
Mai multe studii arata impactul economic al vederii slabe.
Un studiu al OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) a estimat ca pierderile economiei mondiale datorate slabei productivitati, avand drept cauza deficientele de vedere, ating valoarea de 270 milioane de dolari.

Ochelarii de vedere sunt obiecte multifunctionale indeplinind urmatoarele roluri:
– Sunt un echipament optic individual (EOI)
– Produs optic personalizat destinat sa asigure corectia viciului de refractie sau protectia globului ocular.
– Functional – corecteaza vederea
– Anatomic – se adapteaza ergonomic pe fizionomie
– Estetic – amelioreaza trasaturile fetei
– Psihologic – ascund sau evidentiaza sinele, emit stimuli, transmit sentimente, exprima personalitatea purtatorului.
– Social – incadreaza si definesc statutul social al purtatorului.
– Sunt oglinda caracterului si mesagerii personalitatii.

Alegerea corecta a ochelarilor este un proces complex si structurat in 3 etape importante:
1. Adaptare optica
2. Adaptare anatomica
3. Adaptare de personalitate (caracter).”

 

D-na Miki Toader este Director General SEEN-
U by Orange Optic

 

Dragos TOFAN

SUSTENABILITATE arhitecturala si URBANISM Smart Village

 

„Lucrurile sustenabile sunt realizate pentru oameni, pentru a egaliza accesul la oportunitati in zona de arhitectura si urbanism SMART. In dezvoltarea rurala inteligenta solutiile de proiectare si aplicatii digitale se construiesc prin adaptarea si adecvarea tehnologiei la nevoile de dezvoltare ale comunitatii, dar si prin dezvoltarea abilitatilor si competentelor necesare.”

 

D-ul Dragos Tofan este Manager General la Glamour Art Multimedia