Comunicat forum editia a II-a – ziua 2, vineri 1 iulie

 

Forumul Smart Village

 

 

Cea de-a doua zi a Formului Smart Village a debutat cu interventia online a domnului Dragos Buhociu – Director General in Ministerul Dezvoltarii – Directia Generala Implementare PNRR avand ca tema “Sistemul integrat Smart Village”. Prezentarea a starnit interesul celor prezenti care s-au implicat in dezbateri si discutii pe tema accesarii fondurilor din acest program.

Evenimentul a continuat cu prezentarea reprezentantului Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Industriala, in care doamna Luoana Florentina Pascu – Director General a expus participantilor oportunitatile oferite de institutul pe care il conduce – Servicii si solutii de mediu oferite de INCD-ECOIND in scopul realizarii conceptului Smart Village.

In continuare am avut placerea sa ascultam discursul unui alt invitat de seama, doamna Christina Leucuta – consultant Clustero-Asociatia Clusterelor din Romania – „Smart Village si Ecosisteme Regionale de Inovare” Participantii au avut ocazia sa vada importanta unui cluster si au fost invitati sa se implice si sa isi faca propriile parteneriate.

Urmatorul invitat a fost domnul Victor Catavei – consultant expert realizare proiecte de finantare. Prin intermediul prezentarii sale: “Programele de finantare comunitara – PNRR – Solutia de Dezvoltare Locala si Regionala>” a expus pasii pentru accesarea fondurilor din programul national de dezvoltare regionala – PNRR, si, totodata, s-au lansat invitatii pentru colaborari pe partea de consultanta si parteneriate pentru o mai buna gestionare si atragere a acestor bani.

Dupa o scurta pauza de socializare, forumul a continuat cu prezentarea domnului Beniamin Stoica Fuchs – consilier evaluare-examinare in cadrul Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei – “Politici si strategii pentru dezvoltare rurala, in context Smart Village”. Aici, partipantii au primit detalii despre modul de functionare si evaluare a organelor din cadrul Ministerului Dezvoltarii, fiind totodata invitati sa vina cu feedback vis-a-vis de implementarea unei mai bune colaborari intre minister si comunitati.

Conceptul Smart Village in paradigma europeana” a fost prezentat de catre doamna Madalina-Teodora Andrei – Consilier evaluare, examinare Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei care a oferit un context si o imagine de ansamblu a ceea ce insemana o comunitate inteligenta intr-o Europa moderna. Totodata, s-au expus si platformele si mijloacele de informare puse la dispozitie de Ministerul Dezvoltarii pentru cei ce intentioneaza sa acceseze fondurile din PNRR.

Ziua s-a incheiat cu interventia exceptionala a doameni Europarlamentar Rovana Plumb, care a abordat subiectul: “O viziune pana in 2040 pentru zonele rurale ale UE – Catre zone rurale mai puternice, conectate, resiliente si prospere”. Deplasarea doamnei europarlamentar de la Bruxelles pentru formului Smart Village a fost apreciata de catre toti participantii, dand evenimentului o greutate deosebita si demonstrand faptul ca acest concept este unul durabil si care este pe agenda Uniunii Europene.

Multumim tuturor participantilor si invitatilor care au facut posibil succesul forumului in cea de-a doua zi si ne bucuram enorm ca v-am avut alaturi de noi. Continuati sa ne urmariti pentru mai multe stiri si evenimente din sfera Smart Village!