Comunicat forum editia a II-a – ziua 3, sambata 2 iulie

 

Forumul Smart Village

 

 

Cea de-a treia zi a Formului Smart Village a debutat cu interventia online a domnului Popescu Gabriel – Centrul de Studii si Cercetari de Biodiversitate Agrosilvica “Academia David Davidescu ce a abordat tema “Proprietatea funciara”, unde s-a prezentat modul de impartire si fractionare a terenurilor din Romania precum si avantajele si dezavantajele unui astfel de sistem.

Prima prezentare in format fizic a fost sustinuta de catre domnul Stoica Viorel – Director General Satul Inteligent, ce a arat participantilor un concept de sat inteligent si cum poate fi el construit si implementat. Atuul principal al conceptului este abilitatea comunitatii de a se autofinanta si de a deveni un centru holistic la nivel international.

Urmatoarea tema abordata a fost sustinuta de catre Catalin Blaj – membru Asociația Satelor Inteligente care a vorbit despre “Analiza si gestionarea comunitatilor utilizand tehnologii de ultima generatie” unde s-a pus accentul pe utilizarea inteligentei artificiale in diverse aplicatii legate de eficientizarea si analiza comunitatilor.

Sesiunea a continuat cu tema “Riscurile asociate proiectului privind cheltuielile eligibile” sustinuta de Andrei Mezdrea – Auditor Public Intern unde s-a discutat despre incadrarea cheltuielilor administratiilor locale in functie de directiile eligibile propuse de minister precum si pasii prin care se pot asocia acestei cheltuieli unui proiect.

Sisteme ionice stafor si sistemele fotovoltaice – o investitie eficienta” a fost inventia cu care domnul ing. Gabriel Paun – Director General Jovis 98 Trading a prezentat un sistem revolutionar de incalzire pentru actualele si viitoarele generatii de case din comunitati inteligente.

In continuare, domnul Mihai Aron – expert fonduri europene/agricultura a abordat tema “Provocari ale satului romanesc in contextul schimbarilor climatice. Masuri SMART” prezentand atat problemele pe care incalzirea globala le va impune comunitatilor rurale in viitor cat si solutii pe care acestea le au la indemana pentru a se pregati mai bine in fata acestor schimbari.

Dupa o pauza de socializare si de intrebari, a urmat Cristina Draghiciu – Manager Grup de Actiune Locala Inima Giurgiului – tara Neajlovului si a Calnistei care a abordat tema “SmartRural – dezvoltarea comunitatilor cu ajutorul Grupurilor de Actiune Locala (GAL)”. In cadrul prezentarii s-a descris utilitatea GAL, precum si poizitionarea sa in programul LEADER initiat de Uniunea Europeana.

Cum apa este parte din viata noastra de zi cu zi, am avut placerea sa il avem pe domnul Ing. Cristian Rizescu – consultant international Enagic Japonia care a descris proprietatile miraculoase ale apei Kangen, prezentarea sa intitulandu-se “Apa sursa vietii, protejarea resurselor de apa”.

Sesiunea de prezentari s-a incheiat cu interventia domnului Conferentiar Universitar Dr. Costin Lianu – Director general USH ProBusiness, coordonator centrele de inovare digitala Wallachia eHub si Smart eHub, cu tema “Solutii si servicii de tranzitie verde si digitala pentru autoritati si mediul de afaceri – partea a doua”. S-au prezentat solutii pentru tot ce inseamna o comunitate inteligenta incepand de la panouri fotovoltaice, solutii Gis, solutii pentru agricultura, solutii de finantare si multe altele.

Ziua nu s-a incheiat insa aici. Seara a fost incununata de un eveniment culutral-artistic de promovare a tinerelor talente romanesti prezentata de Alina Bondoc, absolventa a Universitatii de Arte „George Enescu” din Iași si a Universitatii „Hyperion” – master cu specializarea „Arta actorului” si de Adrian Ilie, student in anul II la Universitatea „Hyperion”, specializarea „Arta actorului”. La final a avut loc gala de decernare a certificatelor de participare.

Totodata, cei prezenti au putut admira expozitia de tablouri ale artistei Carmen Vinauwww.facebook.com/carmen_vinau_art/
In continuare participantii au fost invitati la o degustare de vodka asigurata de producatorul roman Prodalcom S.A., aducand in fata audientei brandul autohton Voroskaia.