Comunicat forum editia a II-a – ziua 4, duminica 3 iulie

 

Forumul Smart Village

 

 

Cea de-a patra, si ultima zi a forumului Smart Village a fost ziua meselor rotunde. Participantii au fost invitati sa se aseze si sa discute ideile si concluziile acumulate in timpul sesiunilor de prezentari, precum si sa puna intrebarile pe care le au referitor la cele expuse in zilele anterioare.

La discutie a participat si domnul Iulian-Vasile Popescu, Secretar de Stat in cadrul Ministerului Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii care si-a aratat inca odata sustinerea pentru dezvoltarea comunitatilor inteligente, implicandu-se in discutii cu particpantii si oferind solutii pentru problemele ridicate de acestia. Prezenta domnului secretar de stat confirma momentumul pe care proiectul Smart Village a inceput sa il dezvolte in ultima vreme si totodata valideaza evenimentul ca fiind de interes pentru toate comunitatile care isi doresc o crestere eficienta si economica.

Totodata, domnul ing. Cezar Caleap a sustinut si prezentarea sistemului de energie inovativ Echo Hornet, ce reprezinta o solutie de termoficare unica ce se incadreaza sub limitele de poluare impuse de Uniunea Europeana in 2020. Randamentul acestui sistem precum si schimbul de caldura optimizat il fac un pretendent greu de neglijat in viitoarele comunitati inteligente.

Mai mult, mesele rotunde au permis participanților sa discute despre soluții concrete precum cele prezentate de domnul Ioan Negoita de la Reaktostar, care a prezentat un proiect la cheie pentru primari, respectiv o „Instalație de cracare termica a deseurilor de cauciuc sau plastic„, soluție care a starnit un real interes.

Pentru cei ce isi doresc mai multa claritate in viata lor, forumul a gazduit si prezentarea celor de la Orange Optic, sustinuta de doamna Miki Toader, director general. Oferta poate fi gasita in prezentare.

In incheiere, iata cateva concluzii trase in urma discutiilor si interactiunii in cadrul Forumului Smart Village:

– pentru a avea o comunitate prospera, este nevoie de actiune pe mai multe directii precum: Digitalizare administrativa, Parteneriate zone rurale – zone metropolitane, Clustere rurale (parteneriat public – privat si asociatii), Investitii financiare (PNRR, Green Deal, etc. ), Medicina si sanatate (centre rurale, dispensare mobile, telemedicina), Investitii pe partea de energie;

– implicarea tuturor participantilor la discutiile din Ediția a-II-a a forumului, a condus la identificarea de obiective si domenii de interes comune, asupra carora autoritatile ar putea actiona institutional si in cooperare cu alte parti interesate.

– prezenta invitatilor din mediul politic de la cel mai inalt nivel, justifica actiunea Asociatiei Smart Village, a consolidat interesul pentru problematica zonelor rurale si a oferit o mai mare vizibilitate discuției despre strategia UE pentru mediul rural.