Maratonul Smart Village, editia a-II-a privind transformarea inteligenta a comunitatilor rurale
Maratonul Smart Village initiat pentru a discuta chestiuni legate de zonele rurale, atat in sesiune plenara cat si prin ateliere participative, a ajuns la final. In cele cinci zile ale conferintei de la Jupiter, participantii si membrii ai comunitatii Smart Village s-au angajat sa faca din zonele rurale un pol al conectivitatii locale si regionale, prin utilizarea tehnologiilor inteligente.
Forumul a urmarit sa-si implice participantii in proiectarea unui model de administrare a teritoriului bazat pe investitii in infrastructuri cu sprijin si finantare din fonduri europene. Tinand cont de rolul jucat de comunitatile rurale in configurarea viitorului Europei, participantii au analizat propuneri si solutii pentru consolidarea viziunii pe termen lung, pana in 2040, pentru zonele rurale ale UE.
In ceea ce priveste componenta de digitalizare, domnul secretar de stat Iulian Popescu a sustinut initiativele Ministerul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii (MCID) in ceea ce priveste implementarea tehnologiilor inteligente in administratie, cu accent pe urgentarea cloud-ului guvernamental, a actiunilor in vederea dezvoltarii abilitatilor digitale pentru cetateni, finantate prin PNRR, precum si cele care sprijina mediul privat.
De la primari, viceprimari sau manageri publici pana la cel mai inalt nivel de luare a deciziilor, toti au sustinut ideea ca programele de finantare trebuie sa tina cont de interesele zonelor rurale, cu accent pe nevoile locuitorilor lor. Forumul Smart Village a fost, de asemenea, o ocazie de a prezenta exemple de buna practica implementate deja atat in tara cat si in Europa.
Implicarea tuturor participantilor la discutiile gazduite de editia a-II-a a forumului Smart Village, a condus la identificarea de obiective si domenii de interes comune, asupra carora autoritatile ar putea actiona institutional si in cooperare cu alte parti interesate. Rezultatele acestor zile si actiunile sugerate au fost colectate si dezbatute in timpul sesiunii de inchidere si includ chiar continuarea lor la sediul administratiei centrale, respectiv la MCID, pe considerente pur tehnice. Initiativele comune vor sta la baza editiilor viitoare ale Forumului si vor completa si modifica viziunea „Smart Village – Viziunea privind transformarea inteligenta a comunitatilor rurale„, initiata inca din anul 2021.
Prezenta invitatilor politici de la cel mai inalt nivel din cadrul Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administraţiei, prin domnul Dragos Buhociu – Director general in ministerul – Directia Generala Implementare PNRR, doamna Madalina-Teodora Andrei – Consilier evaluare, examinare si domnul Beniamin Stoica Fuchs – Consilier evaluare-examinare, din cadrul Ministerului Mediului prin doamna Speranta Ionescu – Director general si doamna Gabriela Dorojan – Director general adjunct, din cadrul Ministerului Digitalizarii prin domnul Iulian-Vasile Popescu – Secretar de Stat si din cadrul Parlamentului European prin europarlamentar Rovana Plumb), justifica actiunea Asociatiei Smart Village, consolidand interesul pentru problematica zonelor rurale si oferind o mai mare vizibilitate discutiei despre strategia UE pentru mediul rural.
De asemenea, ne-a bucurat prezenta doamnei Dumitrina Mitrea – deputat la Camera Deputaților si Vicepresedinte al Comisiei pentru Afaceri Europene si a doamnei Manuela Florina Panait – Expert, Consilier parlamentar la Camera Deputatilor.
Proiectul Smart Village merge mai departe. Incurajati de succesul celei de-a doua editii a Forumului Smart Village vom continua sa aducem impreuna oamenii dornici sa se implice in proiecte inovatoare si sa investeasca in solutii inteligente si sustenabile.
Mai jos regasiti un sumar al comunicatelor pentru fiecare zi din programul forumului:
– Ziua 1, joi 30 iunie
– Ziua 2, vineri 1 iulie
– Ziua 3, sambata 2 iulie
– Ziua 4, duminica 3 iulie