Comunicat Forum editia I – ziua I

 

Forumul Smart Village – Transformarea digitala a comunitatilor rurale este în plina desfasurare pe litoralul românesc, la Jupiter. Organizator este Satul Inteligent, în colaborare cu Asociația Satelor Inteligente, cu parteneri din mediul de afaceri, mediul academic si societatea civila (asociații, fundații, clustere).

Evenimentul se adreseaza autoritaților locale din mediul rural, creându-se cadrul prin care acestea împreună cu firmele interesate sa dezvolte proiecte pe linii de finanțare europene sau pe fonduri structurale și de cercetare.

La acest eveniment ce se desașoara în perioada 1-4 iulie 2021, peste 60 de primării, firme si ONG-uri si-au trimis reprezentanți.

Pe data de 1 iulie 2021 a avut loc înregistrarea participanților, o sesiune de networking și o prima interacțiune între participanți. Astazi, vineri, 2 iulie 2021, a avut loc prima secțiune de prezentari a forumului cu luari de cuvânt pe tema „smart village”.

Ziua a fost deschisă de organizator, domnul Viorel Stoica, manager Satul Inteligent și președinte al „Asociației Satelor Inteligente„. Domnul Constantin Furdu, co-organizator, expert Smart City, a adus în fața celor prezenți viziunea privind transformarea digitală a comunităților rurale. Conceptul de sat inteligent si cadrul politico-legislativ și principalele surse de finanțare au fost prezentate de dr. Madalina Andrei, cercetător asociat al Academiei Române, expert în modelarea sistemelor urbane și rurale. Doamna Christina Leucuța, expert economic/ClusteRO, a abordat probleme legate de dezvoltare durabila inteligenta si rolul clusterelor. Electrogrup S.A., reprezentat de domnul Claudiu Petre, a facut cunoscut soluții inteligente de reamenajare și regenerare a teriroriului, iar Life is Hard din Cluj, prin persoanei doamnei dr. Anca Goron, soluții Smart City și Smart Village pentru comunitati inteligente. Gabriel Paun de la Jovis Trading a prezenat sisteme electrice inovative și eficiente de încalzire si furnizare apa, iar Cosmin Ivan, de la BookTes, sisteme de smart ticketing si dezvoltare de produse turistice digitale.

Invitați de seama sunt demnitarii Corina Atanasiu și Ionel Petre. Doamna Corina Atanasiu, Secretar de Stat la Ministerul Investițiilor si Proiectelor Europene a venit cu punctul de vedere guvernamental referitor la fonduri europene pentru comune în vederea transformării digitale a comunităților. Domnul Ionel Petre, Subsecretar de Stat la Ministerul Mediului/Agenția Naționala pentru Arii Naturale Protejate în perioada 2017-2019, în calitate de CEO al grupului de firme cu capital 100% românesc Star Sistems Security a venit cu soluții inovative privind siguranța cetateanului si protecția comunitatilor. Dezbateri deosebit de interesante și discuții preliminare despre noi proiecte au încheiat ziua cu succes.

Dr. Geograf, Madalina Andrei
Vicepreședinte „Asociația Satelor Inteligente