Comunicat Forum editia I – ziua a IV-a

 

Duminica 4 iulie 2021, a fost ultima zi de desfasurare a lucrarilor Forumului Smart Village – Transformarea digitala a comunitatilor rurale. Aceasta zi a fost dedicata discutiilor cu primarii in scopul determinarii pontentialului comunitatilor pentru a evolua spre o abordare inteligenta. Reprezentantii autoritatilor locale au prezentat punctele forte si oportunitatile pentru a putea construi si dezvolta in continuare aceste atuu-uri ale localitatilor respective, dar si punctele slabe si dezavantajele, pentru a putea gasi solutii si implementa proiecte pentru rezolvarea acestora.

Reprezentantii autoritatilor publice centrale au luat cunostinta de problemele din teritoriu, au prezentat caile legislative si posibilitatile de sustinere a celor supuse atentiei. Reprezentantii din mediul de afaceri privat si ai ONG-urilor au oferit consultanta care va continua si in perioada urmatoare cu scopul de a dezvolta proiecte si afaceri pentru a sustine comunitatile rurale pe drumul lor de a deveni sate inteligente.

Dezbaterile au fost participative, dinamice, active, deosebit de interesante si folositoare pentru factorii responsabili cu implementarea conceptului de SMART VILLAGE. In fapt Forumul Smart Village nu s-a incheiat, ci tocmai a inceput o actiune de constientizare, cunoastere si actiune pe calea transformarii digitale spre satele inteligente.

Concluzia acestui forum, a fost ca sunt necesare si alte editii care sa reuneasca, precum in acest eveniment, autoritati locale si centrale, mediul de afaceri, societatea civila, in scopul de a deschide oportunitati de dezvoltare a altor componente necesare in transformarea SMART: agricultura moderna, afaceri sustenabile si adaptate specificului local, modelarea sistemelor rurale, interconectarea cu sistemul urban, un mediu curat si durabil. Pana la urmatoarea editie va invitam sa fiti parte a transformarii saturilor romanesti in comunitati inteligente! Impreuna atingem obiectivele propuse cu succes!