Prin Politica Agricola Comuna, Romaniei vor fi alocate 21,65 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027. Astfel, pentru Pilonul I sunt alocate 13,6 miliarde euro din care 363 milioane pentru masurile de piata, iar pentru Pilonul II sunt alocate 6,9 miliarde de euro pentru dezvoltare rurala.
Tinand cont de planul Comisiei Europene de a transforma Europa in primul continent neutru din punct de vedere al climei si poluarii pana in 2050, fiecare stat membru trebuie sa elaboreze un Plan Strategic national care sa descrie modul in care vor fi indeplinite obiectivele noii PAC si Pactului Verde, conform descrierii strategiei “De la ferma la consumator” si strategiei din domeniul biodiversitatii. Prin Politica Agricola Comuna va fi introdusa o rezerva pentru agricultura in valoare de minimul 450 milioane de euro anual, pentru a se putea finanta masurile de piata, in eventualitatea unor crize. Pentru noul PNS exista propunerea ca beneficiarii eligibili pe schemele de procesare sa ramana doar formele asociative, pentru o integrare mai usoara a materiei prime in procesare.ră a materiei prime în procesare.
In PNS vor fi si investitiile in procesarea si marketingul produselor agricole si pomicole in afara exploatatiei prin intermediul formelor asociative, cresterea eficientei energetice pentru unitatile de procesare existente. Cel putin 25% din bugetul statelor membre alocat sprijinului pentru venit, va fi alocat programelor ecologice iar cel putin 35% din fondurile de dezvoltare rurala, alocate angajamentelor de agromediu prin care se promoveaza practicile favorabile mediului, climei si bunastarii animalelor.
Comisia Europeana urmareste ca banii europeni sa fie distribuiti mai echitabil, in special catre fermele familiale mici si mijlocii si catre tinerii fermieri. Acest lucru poate fi posibil daca se tine cont de conditiile locale. Fermele familiale reprezinta cel mai bun mijloc pentru asigurarea viabilitaţii producţiei alimentare, a gestiunii durabile a resurselor naturale şi a biodiversitaţii si conservarii unei productii rurale autentice! Fermele mici si fermele de familie, pot face fata mai usor crizelor si schimbarilor de pe piata data fiind capacitatea lor de adaptabilitate care este mai mare fata de a altor operatori. Avand in vedere piata concurentiala pe care opereaza, sprijinul fata de aceste ferme si fata de tinerii fermieri care sunt la inceput de drum poate dezvolta enorm sectorul agricol.