Cum ne transformăm localitatea într-un Smart Village?

 

Ca primar, trebuie sa fii mereu cu un pas inaintea tendințelor. Odata cu aparitia digitalizarii si implementarea ei in administratie, solutiile de utilizare a spatiului comun devin mai numeroase. In calitate de edil al comunei, conceptul de Smart Village reprezinta o formula mai larga de guvernare administrativa, in care trebuie inclusi atat specialistii din diferite domenii (utilitati, urbanism, transport, mediu, social, tec) cat si cetatenii comunitatii locale.

 

Ce trebuie sa stie un primar inteligent?

Strategia Smart Village implica o abordare integrata a tuturor infrastructurilor functionale ale localitatii, unificata la nivel tehnologic prin digitalizare si IoT. Pentru a sprijini autoritatile in procesul de guvernanta administrativa am selectat cateva oportunitati si resurse pe care le puteti folosi.
De exemplu, cei mai mulți dintre noi privim acum întâlnirile și interacțiunile în persoană într-o lumină nouă. Vedem că acestea sunt vitale pentru sănătatea deplină a indivizilor și a economiei. Și din asta este clar că un acces mai bun la spațiile publice joacă un rol esențial în îmbunătățirea comunităților. Prin urmare, în calitate de șef al comunei dumneavoastra, veți dori să dezvoltați o strategie de implicare a comunității.
Pentru a vă sprijini în această sarcină importantă, am compilat câteva resurse utile pentru dvs. mai jos. Iată ce trebuie să știți pentru a vă implica mai mult cetățenii.

 

Ce înțelegem prin „spații publice”?

Prin spatiu public intelegem toate resurse aflate la dispozitia comunitatii si care se materializeaza prin spatii/zone deschise si accesibile oamenilor. Acestea pot fi parcurile, zonele naturale, bibliotecile comunale, cladiri publice, zone de recreere, drumuri, plaje, etc. Ele pot fi in proprietate publica sau privata si pot fi concesionate. Prin urmare, un spatiu public poate fi folosit de cetateni, ONG-uri sau companii pentru a derula activitati in beneficiul tuturor, in concordanta cu strategia de dezvoltare locala.

 

Care sunt cele patru categorii de spațiu public?

Spațiile publice libere pot fi definite ca spații de circulație (cum ar fi o stradă sau o piață), spații de agrement și recreere (cum ar fi o piață sau un parc urban), spații pentru contemplare (cum ar fi o grădină publică) sau spații pentru conservare (cum ar fi un parc mare sau chiar o rezervație ecologică).
Viața publică este în mâinile dumneavoastra, prin urmare trebuie sa analizati diferitele moduri în care este gestionat domeniul public – inclusiv piețele, parcurile și drumurile de acces. Ca solutie incercati sa identificati o gama de posibilitati legate de trecerea în proprietatea și gestionarea spațiilor publice de la autoritățile locale la dezvoltatori, care pot veni cu recomandări si propuneri.
Primarul ar trebui să ia în considerare elaborarea unui Ghid de Planificare a Activitatilor pe domeniul public, inclusiv o strategie Smart Village. Astfel poate să întocmească acorduri scrise semnificative cu dezvoltatorii, obligandu-i să asigure cel mai înalt nivel de acces la spațiile publice gestionate în noile dezvoltări, indiferent dacă acestea sunt în proprietate publică sau privată. De asemenea, foarte util ar fi un Ghid de resurse – Pagini galbene digitale – cu punctele forte, atractii naturale, istorice, elemente de identitate unica a localitatii, posibilitati de afaceri, conectivitate la utilitati publice (drumuri, energie electrica, conducte de gaze, statie tratare ape menajere, alimentare cu apa, statii de colectare si tratare gunoi, facilitati economice, brand local pentru produse agricole, atractii turistice, spatii de cazare, baze sportive publice, izvoare naturale, etc)

 

De ce este important să avem grijă de spațiul public?

Spațiul public nu este un bun de neatins. Trotuarele, străzile, piețele și alte spații publice sunt o extensie a casei fiecarui locuitor. Depinde de fiecare cetățean al unei comunități să își asume angajamentul de a le conserva si a le dezvolta in interesul lor. Prin interacțiunea, dialogul, împărtășirea și experiența diferiților actori dintr-un spațiu, apar contribuții creative și semnificative la binele comun.
Dezvoltati o viziune despre cât de important și benefic poate fi să reuniți oamenii in rezolvarea problemelor comunitatii.
Unii dintre principalii jucători în unirea comunităților sunt insisi primarul si cabinetul primarului. Ei au roluri principale în strategia de implicare în comunitate. Se ocupa de parcuri si locuri pentru odihna, complexuri sportive private, biserici și centre de credință, sali de banchete sau spatii mai mici, centrele comunitare si interactioneaza cu proprietari si manageri de afaceri.

 

Deși rolurile lor în comunitate sunt diferite, tacticile de bază sunt aceleași pentru fiecare. Ce puteti face?
– Angajați-vă în comunicarea continuă cu rezidenții și patronii locali. Cunoaște-le nevoile, punctele dureroase și doleantele;
– Asigurați-vă că oamenii cunosc spațiile disponibile pentru ei. Folosiți marketing online și fotografii cu detalii complete;
– Folosiți facilitățile și spațiile din comuna la cel mai mare potențial;
– Deschideti și simplificati procesul de închiriere; O platforma portal a zonelor si dotarilor este esențiala pentru aceasta!
– Reintroduceți fluxuri de venituri suplimentare în economia locală. Acest lucru face ca ciclul de produse, servicii și interacțiuni care circulă local să continue;
– Oferiti spatii si atrageti producatori de energie regenerabila.

Spațiile publice bune sporesc interacțiunea socială și culturală și promovează un sentiment de apartenență la comunitate. Fiind deschise tuturor grupurilor socioeconomice, indiferent de etnie, vârstă și gen, spațiile publice promovează democrația, incluziunea socială și lupta împotriva discriminării.
O mare parte din viziunea primarului provine din idei care vor crea dezvoltare economică, vor atrage noi rezidenți și îi vor păstra pe cei care trăiesc deja în comunitate. Pentru a realiza acest lucru în mod eficient din punct de vedere al costurilor și la scara necesară, satele si comunele vor trebui să utilizeze tehnologia pentru a eficientiza operațiunile și a utiliza datele pentru a oferi o calitate mai bună a vieții rezidenților.
Expresia „Smart Village” a câștigat popularitate pentru ca utilizeaza tehnologiile inovatoare pentru a optimiza serviciile rurale, a reduce costurile și consumul și a crește implicarea cetățenilor. Unii primari au reusit sa foloseasca puterea tehnologiei in favoarea comunitatii si a lor.

 

Va invitam la sesiunile de vara ale forumului Smart Village. Primul modul al ghidului „Primarului Smart Village” il vom prezenta in cadrul editiei a III-a din perioada 28 iunie – 3 iulie 2023. Detalii despre oferta > aici.

 

Câteva modele de bună practică

 

Monitorizare inteligentă a deșeurilor
În Cehia, primarul a hotarat sa realizeze un proiect de monitorizare inteligentă a deșeurilor. Au luat containere inteligente si au vazut cât de repede se umplu containerele. Prin monitorizarea containerelor, municipalitatea a câștigat și posibilitatea de a „verifica” dacă firma de colectare își îndeplinește cu adevărat sarcinile din contract.

Faceți cunoștință cu Platforma Producătorilor Locali
Folosind avantajele digitalizării, platforma Meet The Local Producer a fost dezvoltată în Slovenia. Scopul acestei platforme este de a conecta fermierii locali și producătorii de alimente cu consumatorii lor. Ajută producătorii locali să se prezinte pe ei înșiși și produsele lor pe piața locală într-un mod nou, inovator.

Autobuz gratuit in parc
În perioada 6 iulie – 31 august 2020, pentru sezonul de vară și sosirea turiștilor în interiorul localității, Agenția de Transport Public a oferit serviciul „Autobuz gratuit în parc” in Valli del SOL din Italia. Serviciul a fost organizat pentru a oferi transport public gratuit, capabil să transporte rezidenți, turiști chiar și în cele mai îndepărtate cătune ale celor cinci sate ale raionului: Mele, Campo Ligure, Masone, Rossiglione și Tiglieto.

Digitalizarea târgurilor regionale și locale
Două GAL-uri din Tigullio – Italia, au implicat o companie de servicii digitale pentru crearea unei platforme digitale pentru promovarea celor două evenimente principale. Artizanii și fermierii au devenit „expozant virtual” al Expo-ului on-line. Fiecare expozant a avut la dispoziție un magazin virtual pentru a-și prezenta propria afacere, atât cu descriere, cât și cu galerie, pentru a face cunoscute produsele și a le rezerva printr-o simplă înregistrare online. Pentru fiecare magazin informații de contact și modalități de cumpărare și colectare au fost incluse bunurile, în plus li s-a oferit posibilitatea de a rezerva o vizită la sediul lor cu programare.

Instruirea functionarilor pentru dezvoltarea abilitatilor digitale in administrația municipală
În Germania, pentru a sprijini digitalizarea serviciilor administrative din Löffingen, un angajat al primariei locale a fost instruit ca pilot digital („Digitallotse”) într-un curs de formare de trei zile. În acest proces, functionariii pot dobândi abilități specifice de digitalizare și pot sprijini astfel transformarea digitală inteligentă în comunitățile lor. Realizati un proiect prin care firmele de tehnologie sa faca un curs de digitalizare atat pentru angajatii primariei cat si pentru cetateni.

Atelierul cetățenilor Tengen – proces digital
Pentru a simplifica procesele administrative existente pentru cetățeni, primarul din Tengen, a organizat un atelier pentru cetățeni în care s-a discutat despre procesul de gestionare digitală a coșului de gunoi. Până acum, cetățenii trebuiau să viziteze personal biroul pentru a comanda, schimba sau anula coșurile de gunoi. În viitor, acest proces poate fi efectuat online și convenabil de pe computerul de acasă.

Nextbike: sistem de partajare a bicicletelor în teritoriile rurale din Austria
Obiectivul principal este reducerea traficului în zonele cu densitate redusă prin oferirea de mijloace alternative de transport precum bicicletele. Într-adevăr, traficul este responsabil în principal de emisiile de gaze cu efect de seră. Scopul proiectului este de a stabili o rețea de închiriere ușoară de închiriere de biciclete pentru a face transportul public mai atractiv. Un alt obiectiv este oferirea unei game de biciclete, disponibile non-stop, pentru a sprijini mobilitatea multimodală.

DIH AGRIFOOD
Digital Innovation Hub pentru agricultură și producție alimentară reunește expertiza în cercetare și dezvoltare slovenă și europeană în domeniul agriculturii și producției alimentare. Rețeaua oferă cele mai recente cunoștințe despre digitalizarea acestei industrii – așa-numita „Agricultura inteligentă”. Scopul DIH AGRIFOOD este de a reprezenta un One-Stop-Shop care oferă servicii organizațiilor din regiune printr-o cooperare multipartenerială pentru a oferi alimente sigure, durabile și de calitate.

Noile sate inteligente – chiar poți fi plătit ca freelancer în Italia?
Un număr de localitati din Italia au lansat stimulente de călătorie și vă vor plăti pentru a lucra de acolo. Santa Fiora din Toscana (orașul apei și al muzicii) și Rieti din Lazio se oferă ambele să acopere până la 50% din chirie dacă stați între două și șase luni ca lucrător la distanță.

Scopul este de a stimula oamenii să se mute și să lucreze virtual de aici. Face parte dintr-un plan de dezvoltare pe 10 ani de revitalizare a zonelor rurale. Și dacă te îndrăgostești și decizi să investești în turism acolo, îți vor oferi până la 30.000 de euro pentru a deschide o pensiune, un hostel sau un hotel. Am întrebat despre eligibilitatea pentru freelanceri, plafonul de vârstă/castig etc. și „este deschis pentru oricine care are un loc de muncă inteligent”. Pensionarii sunt bineveniți atâta timp cât puteți demonstra că lucrați ca un consultant online sau contractant independent.

 

Va invitam la sesiunile de vara ale forumului Smart Village. Primul modul al ghidului „Primarului Smart Village” il vom prezenta in cadrul editiei a III-a din perioada 28 iunie – 3 iulie 2023. Detalii despre oferta > aici.